Huurdersrechten: Uithuiszetting tijdens de winter

 • Wie regelmatig zittingen bijwoont van één of andere Vredegerecht ten lande kan het belang van huurrecht in ons rechtstelsel moeilijk onderschatten.
  Een groot deel van de geschillen waarover een Vrederechter tegenwoordig moet oordelen heeft immers betrekking op huurrecht.
  De stijgende levensduurte heeft er voor gezorgd dat steeds meer huurders niet meer in staat zijn hun maandelijkse huur te betalen. Tot voor kort diende een eigenaar/verhuurder die zijn huurder uit het pand wenste te zetten,  een zogenaamde uitdrijving of uithuiszetting, diende verplicht zijn huurder voor het Vredegerecht te laten oproepen voor een zogenaamde zitting minnelijke schikking. Het was alsdan de bedoeling dat de Vrederechter een bemiddelingspoging tussen partijen zou ondernemen.
 • Minnelijke schikkingen

  Uiteindelijk diende vastgesteld te worden dat deze procedurele tussenschakel volstrekt contraproductief was nu het volstond dat één van de partijen niet kwam opdagen om een proces-verbaal van niet verzoening te laten opstellen door de Vrederechter om vervolgens ten gronde te kunnen dagvaarden. Een andere mogelijkheid was dat de verhuurder van meet af aan meegaf geen enkele toezegging te zullen doen. Ook in dat geval werd onmiddellijk een proces verbaal van niet-verzoening opgemaakt waarna de verhuurder de huurder ten gronde kon dagvaarden. Uiteindelijk heeft ook de wetgever ingezien dat je partijen niet kan verplichten zich te verzoenen en werd deze maatregel ingetrokken zodat inzake huurrecht er geen verplichte verzoeningspoging ondernomen diende te worden.

 • Huurrecht: Vrederechters verschillen

  Jammer genoeg dient vastgesteld te worden dat er nog steeds zeer grote verschillen bestaan tussen de rechtspraak inzake huurrecht van de Vrederechters in België. Voor sommigen volstaat een achterstal van één maand om een overeenkomst te ontbinden lastens de huurder. Voor anderen is een achterstal van zes maand amper voldoende. Een ding is tot op heden wel zeker: eens de Vrederechter de overeenkomst ontbonden heeft en de uithuiszetting heeft bevolen, kan de huurder maar beter uitkijken naar een andere woonst om te vermijden op straat gezet te worden.

 • Huurderswet over de grens

  Niet zo in Frankrijk. Bij onze buren is immers al een aantal jaren een maatregel van toepassing waarbij in de winterperiode (tussen november en maart) geen enkele huurder verplicht kan worden het gehuurde goed te verlaten ongeacht zijn financiële draagkracht. In België is een dergelijke maatregel echter (nog) niet van kracht. Dit lijkt ons ook de logica nu het niet aan de privé-verhuurder is om een functie van sociale woonst te verstrekken. De particulier mag immers nooit de dupe worden van de onmacht van de overheid om een adequaat sociale huisvestingsbeleid te voeren.

 • Heeft u vragen over huurrecht? Peterfreund & Associates Advocaten te Antwerpen kunnen u steeds voorzien van juridisch advies. Bezoek onze website voor meer informatie over Peterfreund & Associates of neem contact met ons op.

  Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: