Over de wet continuïteit

In barre economische tijden krijgen ondernemingen vaak te maken met tijdelijke moeilijkheden. In het verleden kon een beroep worden gedaan op de figuur van het gerechtelijke akkoord. Uit de praktijk is echter gebleken dat de overgrote meerderheid van de gerechtelijke akkoorden uiteindelijk uitmondden in een faillissement.
Bij wet van 31 januari 2009 over de continuïteit van ondernemingen heeft de wetgever een einde gemaakt aan het gerechtelijke akkoord en een aantal nieuwe mogelijkheden in het leven geroepen voor ondernemingen die geconfronteerd worden met moeilijkheden van voorbijgaande aard. Deze wet is in voege getreden op 1 april 2009.

Zoals gezegd verdwijnt het gerechtelijk akkoord en wordt het vervangen door een procedure van gerechtelijke reorganisatie. Met deze procedure wil men, onder toezicht van een rechter, de continuïteit van de onderneming in moeilijkheden behouden of een deel van haar activiteiten vrijwaren. Als schuldenaar bestaan er daardoor drie mogelijkheden om opschorting te verkrijgen:

  • door een minnelijk akkoord te bereiken met de schuldeisers.
  • door een akkoord te bereiken over een reorganisatieplan.
  • door de onderneming of haar activiteiten geheel of gedeeltelijk onder gerechtelijk gezag over te dragen aan derden.

De nieuwe wetgeving biedt tevens de mogelijkheid om deze drie mogelijkheden te combineren. Voor de ene activiteit kan gekozen worden voor een overdracht en voor de andere activiteit voor een reorganisatieplan.

Met toestemming van de rechtbank kan de schuldenaar eveneens de doelstellingen wijzigen. Indien een minnelijk akkoord niet mogelijk blijkt, kan men overstappen naar een reorganisatieplan of naar een overdracht onder gerechtelijk gezag, enzovoort.

Voorwaarden

In vergelijking met het gerechtelijk akkoord zijn de voorwaarden duidelijk versoepeld. De nieuwe procedure kan gestart worden zodra de continuïteit van de onderneming bedreigd is, mogelijk zelfs pas op termijn. De wet stelt het vermoeden in dat de continuïteit van een rechtspersoon alleszins bedreigd is wanneer het netto-actief minder bedraagt dan de helft van het maatschappelijk kapitaal.

Zelfs wie in staat van faillissement is, kan nog een procedure opstarten, bv. wanneer kan aangetoond worden dat de procedure voor de gemeenschap of de schuldeisers voordeliger is dan een klassiek faillissement.

Er kan evenwel niet naar hartelust gebruik gemaakt worden van deze procedure. Wie minder dan drie jaar geleden al een gerechtelijke reorganisatie heeft verkregen, zal enkel nog een nieuwe procedure kunnen opstarten voor een gerechtelijke overdracht.

Wenst u meer informatie over deze procedure, neem dan contact op met ons advocatenkantoor in Antwerpen. Wij zullen u graag hierin adviseren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: