Hervorming van justitie en gerechtelijke achterstand

Heuglijk nieuws in de wandelgangen van justitie want er zou eindelijk werk worden gemaakt van de gerechtelijke reorganisatie.

Het kernkabinet heeft immers het licht op groen gezet voor een hervorming van het gerechtelijk landschap. Ze houdt in dat het aantal gerechtelijke arrondissementen daalt van de huidige 27 naar twaalf. Die vallen samen met de tien provincies, Eupen en Brussel. Er is ook sprake van een subarrondissement in Henegouwen, waar Charleroi een eigen procureur des konings krijgt.

Bedoeling zou zijn dat magistraten flexibeler zouden kunnen worden ingezet daar waar de noden het hoogst zijn.

Is dit nu de copernicaanse revolutie van Vrouwe Justitia in België?

Ik heb daar mijn twijfels over. Immers klagen alle arrondissementen over een gebrek aan personeel. Tien jaar geleden zei men al dat de gerechtelijke achterstand aangepakt zou worden. In de praktijk is hier bitter weinig van te merken.

In Brugge heb ik een aantal dossiers lopende voor de Raadkamer die meer dan 5 keer na elkaar uitgesteld werden om vervolgens onbepaald te worden uitgesteld. Ook in Brussel en Dendermonde zijn in Burgerlijke zaken opeenvolgende uitstellen geen uitzondering.

Na het débacle van het Phoenix-project (De databanken van alle rechtbanken en parketten in België zouden op elkaar afgestemd worden om in één enkel systeem geïntegreerd te worden. Er werden miljarden uitgegegeven en uiteindelijk werd het project naar de prullenmand verwezen) wil ik best geloven in de mooie woorden van onze nieuwe minister van justitie, doch enkel nadat er resultaten op het terrein merkbaar zullen zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: